aurinko

TYHMÄT NEITSYET HERÄTKÄÄ!

Matt. 25:1-12 1 "Silloin on taivasten valtakunta oleva kymmenen neitsyen kaltainen, jotka ottivat lamppunsa ja lähtivät ylkää vastaan.
2 Mutta viisi heistä oli tyhmää ja viisi ymmärtäväistä.
3 Tyhmät ottivat lamppunsa, mutta eivät ottaneet öljyä mukaansa.
4 Mutta ymmärtäväiset ottivat öljyä astioihinsa ynnä lamppunsa.
5 Yljän viipyessä tuli heille kaikille uni, ja he nukkuivat.
6 Mutta yösydännä kuului huuto: 'Katso, ylkä tulee! Menkää häntä vastaan.'
7 Silloin kaikki nämä neitsyet nousivat ja laittoivat lamppunsa kuntoon.
8 Ja tyhmät sanoivat ymmärtäväisille: 'Antakaa meille öljyänne, sillä meidän lamppumme sammuvat'.
9 Mutta ymmärtäväiset vastasivat ja sanoivat: 'Emme voi, se ei riitä meille ja teille. Menkää ennemmin myyjäin luo ostamaan itsellenne.'
10 Mutta heidän lähdettyään ostamaan ylkä tuli; ja ne, jotka olivat valmiit, menivät hänen kanssansa häihin, ja ovi suljettiin.
11 Ja myöhemmin toisetkin neitsyet tulivat ja sanoivat: 'Herra, Herra, avaa meille!'
12 Mutta hän vastasi ja sanoi: 'Totisesti minä sanon teille: minä en tunne teitä'.

Ketä ovat tyhmät neitsyet?

Heillä on lamput kuten viisailla neitsyillä, joten he ovat ainakin joskus olleet uskossa Jeesukseen. He lähtevät ylkää vastaan, joten he odottavat Jeesuksen tulevan takaisin noutamaan heidät. He ovat kristittyjä, tai ainakin nimikristittyjä.

2. Sam. 22:29 Sillä sinä, Herra, olet minun lamppuni; Herra valaisee minun pimeyteni.

Ilm. 21:23 Eikä kaupunki tarvitse valoksensa aurinkoa eikä kuuta; sillä Jumalan kirkkaus valaisee sen, ja sen lamppu on Karitsa.

Tyhmät neitsyet ovat tulleet uskoon, he saattavat käydä kirkossa, lukevat ehkä Raamattua ja rukoilevat. He sanovat olevansa kristittyjä ja Herran palvelijoita, mutta heillä ei ole Pyhän Hengen voitelua. Valaistakseen lamppu tarvitsee öljyä ja öljy on Pyhä Henki.
Tyhmillä neitsyilläkin oli alussa lampuissaan öljyä, jota he saivat uskoon tullessaan. Se ehti kuitenkin loppua ennen kuin ylkä tuli.
Tyhmät neitsyet huomasivat liian myöhään, vasta ylkän saapuessa, että eihän heillä olekaan öljyä lampuissaan. Eivätkö he tajunneet aikaisemmin, ettei heillä ole Pyhää Henkeä itsessään?

Hes. 36:27 Henkeni minä annan teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että te vaellatte minun käskyjeni mukaan, noudatatte minun oikeuksiani ja pidätte ne.

Matt. 7:21-23 Ei jokainen, joka sanoo minulle: 'Herra, Herra!', pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon.
Moni sanoo minulle sinä päivänä: 'Herra, Herra, emmekö me sinun nimesi kautta ennustaneet ja sinun nimesi kautta ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimesi kautta tehneet monta voimallista tekoa?'
Ja silloin minä lausun heille julki: 'Minä en ole koskaan teitä tuntenut; menkää pois minun tyköäni, te laittomuuden tekijät'.

Minkä virheen tekevät tyhmät neitsyet?
He asettavat Jumalan laatikkoon ja luulevat Jumalan palvelevan heidän omia tarkoituksiaan. Jumalaa ei voi panna laatikkoon eikä Häntä voi hallita.
Rukoilevatko he vain, jotta Jumala täyttäisi heidän toivomuksensa?

Pyhä Henki vaikuttaa, että vaellamme Jumalan käskyjen mukaan (Hes. 36:27). Tyhmät neitsyet eivät ilmeisesti toimi Jumalan tahdon mukaan eivätkä kysy Jumalan tahtoa.

Luuk. 8:12 Mitkä tien oheen putosivat, ovat ne, jotka kuulevat, mutta sitten perkele tulee ja ottaa sanan pois heidän sydämestään, etteivät he uskoisi ja pelastuisi.

Mitä tyhmiltä neitsyiltä puuttuu?
Pyhää Henkeä ei voi ostaa eikä jakaa.
Sen vuoksi viisaat neitsyet eivät voineet antaa omasta lampustaan heille öljyä.

Room. 8:9 Mutta te ette ole lihan vallassa, vaan Hengen, jos kerran Jumalan Henki teissä asuu. Mutta jolla ei ole Kristuksen Henkeä, se ei ole hänen omansa.

Tyhmät neitsyet lähtevät ostamaan öljyä, mutta Pyhää Henkeä ei voi ostaa. Se öljy, mitä he ostavat, on väärää öljyä. Tyhmät neitsyet eivät edes tiedä, että öljyä ei voi jakaa eikä ostaa.

Luuk. 11:13 Jos siis te, jotka olette pahoja, osaatte antaa lapsillenne hyviä lahjoja, kuinka paljoa ennemmin taivaallinen Isä antaa Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä anovat!"

Uskoontullessa saa nimensä Karitsan elämän kirjaan, mutta jos luopuu uskostaan, hänen nimensä pyyhitään pois.
Tyhmät neitsyet luulevat, että aikoinaan tehty uskonratkaisu riittää elämän loppuun asti ja jatkavat elämäänsä välittämättä Pyhästä Hengestä.

Ilm. 3:3-5 Muista siis, mitä olet saanut ja kuullut, ja ota siitä vaari ja tee parannus. Jos et valvo, niin minä tulen kuin varas, etkä sinä tiedä, millä hetkellä minä sinun päällesi tulen.
Kuitenkin on sinulla Sardeessa muutamia harvoja nimiä, jotka eivät ole tahranneet vaatteitaan, ja he saavat käyskennellä minun kanssani valkeissa vaatteissa, sillä he ovat siihen arvolliset.
Joka voittaa, se näin puetaan valkeihin vaatteisiin, enkä minä pyyhi pois hänen nimeänsä elämän kirjasta, ja minä olen tunnustava hänen nimensä Isäni edessä ja hänen enkeliensä edessä.

Uskoontulo ei pelasta, jos luopuu uskostaan. Tällöin Pyhä Henki poistuu hänestä.

1. Sam. 16:14 Mutta Herran henki poistui Saulista, ja Herran lähettämä paha henki vaivasi häntä.

He luulivat, että voivat tehdä parannuksen synneistään huomenna tai toisena päivänä. Huominen tuli eivätkä he tunnustaneet syntejään Jumalalle ja pyytäneet niitä anteeksi.

1. Joh. 1:9 Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin että hän antaa meille synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä.

Ef. 5:15-17 Katsokaa siis tarkoin, kuinka vaellatte: ei niinkuin tyhmät, vaan niinkuin viisaat,
ja ottakaa vaari oikeasta hetkestä, sillä aika on paha.
Älkää sentähden olko mielettömät, vaan ymmärtäkää, mikä Herran tahto on.

Jumala lukee sydäntäsi ja häntä ei voi huijata. Voit näytellä ihmisille, mutta et voi esittää uskovaa Jumalalle, jos sisimmässäsi et tunnusta Jeesusta vapahtajaksi.

Matt. 23:28 Samoin tekin ulkoa kyllä näytätte ihmisten silmissä hurskailta, mutta sisältä te olette täynnä ulkokultaisuutta ja laittomuutta.

Tyhmät neitsyet ovat penseitä kuten Laodikean seurakunta.

Ilm. 3:15-19 15 Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä palava; oi, jospa olisit kylmä tai palava!
16 Mutta nyt, koska olet penseä, etkä ole palava etkä kylmä, olen minä oksentava sinut suustani ulos.
17 Sillä sinä sanot: Minä olen rikas, minä olen rikastunut enkä mitään tarvitse; etkä tiedä, että juuri sinä olet viheliäinen ja kurja ja köyhä ja sokea ja alaston.
18 Minä neuvon sinua ostamaan minulta kultaa, tulessa puhdistettua, että rikastuisit, ja valkeat vaatteet, että niihin pukeutuisit eikä alastomuutesi häpeä näkyisi, ja silmävoidetta voidellaksesi silmäsi, että näkisit.
19 Kaikkia niitä, joita minä pidän rakkaina, minä nuhtelen ja kuritan; ahkeroitse siis ja tee parannus.

Viisaat neitsyet pääsevät Karitsan hääaterialle ja he saavat pukeutua puhtaaseen liinavaatteeseen.

Ilm. 19:7-9 Iloitkaamme ja riemuitkaamme ja antakaamme kunnia hänelle, sillä Karitsan häät ovat tulleet, ja hänen vaimonsa on itsensä valmistanut.
Ja hänen annettiin pukeutua liinavaatteeseen, hohtavaan ja puhtaaseen: se liina on pyhien vanhurskautus."
Ja hän sanoi minulle: "Kirjoita: Autuaat ne, jotka ovat kutsutut Karitsan hääaterialle!" Vielä hän sanoi minulle: "Nämä sanat ovat totiset Jumalan sanat".

Tyhmät neitsyetkin saivat kutsun häihin, mutta eivät olleet arvollisia.

Matt. 22:2-8 2 "Taivasten valtakunta on verrattava kuninkaaseen, joka laittoi häät pojallensa.
3 Ja hän lähetti palvelijansa kutsumaan häihin kutsuvieraita, mutta nämä eivät tahtoneet tulla.
4 Vielä hän lähetti toisia palvelijoita lausuen: 'Sanokaa kutsutuille: Katso, minä olen valmistanut ateriani, minun härkäni ja syöttilääni ovat teurastetut, ja kaikki on valmiina; tulkaa häihin'.
5 Mutta he eivät siitä välittäneet, vaan menivät pois, mikä pellolleen, mikä kaupoilleen;
6 ja toiset ottivat kiinni hänen palvelijansa, pitelivät pahoin ja tappoivat.
7 Mutta kuningas vihastui ja lähetti sotajoukkonsa ja tuhosi nuo murhamiehet ja poltti heidän kaupunkinsa.
8 Sitten hän sanoi palvelijoillensa: 'Häät ovat valmistetut, mutta kutsutut eivät olleet arvollisia.


Sivun alkuun

Etusivulle