pimeä pentu kuva www.halpapentu.fi -sivulta

Oletko vastuullinen koiran ostaja?

Älä tue pentutehtailua, älä osta koiranpentua näkemättä sen emää ja kasvatusoloja.
Tiedätkö missä oloissa suloisen karvaturrisi emä elää? Onko se vain synnytyskone, joka elää ahtaassa häkissä aliravittuna ja hoitamattomana? Jatkuvat synnytykset ja huono hoito heikentävät emää eikä se jaksa hoitaa pentujaan.

Pennun kehityksen kannalta ensimmäiset viikot ovat ratkaisevia.Elevage en Slovaquie by SPA75

Slovakialainen pentutehdas

Älä hätäile koiran ostossa, tarkista myyjän tausta: Löytyykö häntä numerotiedustelusta, myykö hän omalla nimellään, onko hänellä prepaid-liittymä? Prepaid-liittymän pitäisi herättää epäilyksiä, että myyjä on ulkomaalainen ja/tai ei halua tulla identifioiduksi eli tunnistetuksi omalla nimellään eikä siten ota mitään vastuuta myymästään kirppusäkistä.
Jos koira on eri paikkakunnalla kuin mitä ilmoituksessa sanotaan, älä osta. Tällöin myyjä on todennäköisesti pentutehtailija. Äläkä varsinkaan osta koiraa parkkipaikalla tai niin, että myyjä tuo sen kotiisi.

Jos myyjän toiminnassa on epäilyttävää, älä osta.

Jos myyjä kiirehtii kaupantekoa eikä ole kiinnostunut millaiselle ostajalle hän pennun luovuttaa, välittääkö hän pennustakaan? Onko koiranpentu vain väline saada helppoa rahaa? Pentutehtailijan on helppo keskittyä kääpiökoiriin, koska ne syövät vähän ja on helppo kuljettaa, koska vievät vähän tilaa. Pienille koirille löytyy myös helpommin ostaja kuin isoille.

koira

Halpojen koiranpentujen ostajia tuntuu Suomessa riittävän. Niin kauan kuin on ostajia, on myös pentutehtailijoita.

Edesautat toiminnan jatkumista, jos ostat tällaisen pennun.

Jos ostat koiran, pyydä eläinlääkärin tarkastuksesta todistus. Jos sitä ei löydy, älä osta.
Tee aina kirjallinen kauppasopimus, vaikka ostaisit sekarotuisen. Jos myyjä ei siihen suostu, älä osta.

Koiraa ei välttämättä ole rokotettu, vaikka myyjä voi sellaista väittääkin. Rokotus- ja terveystodistuksia väärennetään. Varsinkin ulkomailta (mm. Virosta) tuoduilla koirilla pitäisi olla raivotautirokotus ja käsittely ekinokokkoosia vastaan. Koiranpentu saattaa olla parvotautinen, matoinen tai muuten niin sairas, että se ei selviä hyvästä hoidosta huolimatta.

Salakuljetettu pentu kuoli parvoon

Koira voi olla vieroitettu emästään liian nuorena, jolloin sen psyykkinen kehitys kärsii. Pentutehtailijan tarkoitus on vain saada nopeasti rahaa, jolloin pentu ei ehkä ole sen ikäinen kuin myyjä väittää.

Pentutehtailijoita ei ole ainoastaan sekarotuisten koirien myyjissä, vaan myös rotukoirien myyjissä. Jos rotukoiran pentua ei ole rekisteröity, se saattaa olla välipentu eli emä on synnyttänyt edellisen pentueen alle 10 kk sitten tai vanhemmat ovat niin sairaita, ettei pentua hyväksytä rekisteriin. Jos emällä on jo viisi rekisteröityä pentuetta, uusia pentuja ei voi rekisteröidä. Älä siis osta rotukoiran rekisteröimätöntä pentua.

Jos myyjä on pentutehtailija, ilmoita viranomaisille: eläinsuojelueläinlääkärille (ainakin Helsingissä on), eläinsuojeluyhdistykselle tai poliisille.

Lopeta pentutehtaat

Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto: Pysäytä pentutehdas

Pentutehtailun viimeisimpiä uhreja

Koiralöytö järkyttää Virossa

Pentutehtailija huijaa verkossa

Evira: Koirien tuonti Suomeen

SEY:n eläinsuojeluvalvojat

Suomen Kennelliitto: rekisteröinti

Etusivulle

Sivun alkuun